Osiguranje vozila

Slažemo se da svi vozači znaju da se prilikom registracije aktivira i obavezno osiguranje od autoodgovornosti. A da li svi znaju kako se određuje cena obaveznog osiguranja, koji su premijumski stepeni, šta pokriva i tome slično?

Iz iskustva znamo da retko ko prouči ugovor koji sklapa sa osiguravajućom kućom prilikom registracije. Trebalo bi više da se informišete o ponudi pre registracije, jer izbor osiguranja može skupo da vas košta.

U ovom tekstu izdvojili smo najvažnije informacije koje trebate znati pre registracije o obaveznom osiguranju vozila.

Šta pokriva obavezno osiguranje vozila?

Zakon koji obavezuje svako vozilo da ima aktivirano osiguranje od autoodgovornosti donet je kako bi se druga lica zaštitila od nesavesnih vozača. Ova polisa ne štiti vas od drugih, već druge vozače od vas.

To znači da obavezno osiguranje vozila pokriva samo troškove drugih vozila koja su deo nezgode. Nećete moći da naplatite štetu na svom vozilu, za takve situacije neophodno je da imate aktivno kasko osiguranje.

Pročitajte ponudu osiguravajućih kuća i izaberite onu najpovoljniju za vas. Ponude se razlikuju po određenom iznosu koji pokrivaju i situacije u kojima će one biti prihvaćene. Ako napravite saobraćajnu nezgodu koja je van tih okvira, osiguravajuća kuća će isplatiti premiju ali će vas teretiti za tu sumu.

Pročitaj još: Šta ne prolazi na tehničkom pregledu?

Naplata premije osiguranje od autoodgovornosti – Evropski izveštaj

Kada do saobraćajne nezgode dođe, morate znati kako postupiti u određenim okolnostima. Kada je šteta mala, recimo do 500€, dovoljno je popuniti evropski izveštaj. To je formular koji svaki vozač mora imati u svom vozilu. Neophodno je da se vozači usaglase ko je kriv i razmene podatke koji su potrebni za evropski izveštaj.

Nesreca na putu udes

Za nezgode koje za posledicu imaju veća oštećenja vozila i povrede vozača, obavezno pozvati policiju tel: 192 i hitnu pomoć na tel: 194 ako je neophodno. U tim situacijama samo policijski izveštaj može biti merodavan za isplatu premije.

U praksi se pokazalo da je najbolje u bilo kojoj situaciji pozvati policiju, za svaki slučaj. Nekada osiguravajuća društva ne žele da prihvate evropski izveštaj, pa je policijski izveštaj uvek sigurna opcija.

Osiguranje od autoodgovornosti u inostranstvu – Zeleni karton

Ako se pitate da li polisa osiguranja od autoodgovornosti važi i van granica naše zemlje, odgovor je ne. Odnosno, od skoro važi samo u Bosni i Hercegovini. Za druge zemlje neophodno je imati zeleni karton.

Veliki broj zemalja u Evropi deo su međunarodne organizacije koja prihvata zeleni karton. Pre polaska proverite da li su sve zemlje kroz koje prolazite deo ove organizacije. Zeleni karton je isto kao obavezno osiguranje u Srbiji.

Bitno je da znate da zeleni karton možete uzeti samo u osiguravajućoj kući u kojoj imate obavezno osiguranje. Važi do iskeka registracije, a cena je ista kad god da ga aktivirate u toku godine. Zato je najbolje uzeti ga tokom registracije, ako znate da ćete voziti van granica.

Od čega zavisi cena obaveznog osiguranja vozila?

Prilikom određivanja cene obaveznog osiguranja gleda se snaga motora, što je snaga veća i cena će biti viša. Osiguravajuće kuće imaju gotovo identične cenovnike koji se razlikuju u ponudi. Zato pažljivo pročitajte šta nude.

Ipak najveći uticaj na cenu ima premijumski stepen. Na svakoj polisi piše koji ste trenutni premijumski stepen, što je stepen veći i cena skače. Ako u prethodnoj godini ne napravite nijedan prekršaj, dobićete popust na polisu i niži premijumski stepen. Što više godina prođe bez prekršaja, dobijaćete veći popust. U godini kojoj vas okrive za određenu nezgodu, povećava se nivo i cena naredne polise biće veća.

Pomoć na putu – Dodatak koji uvek trebate imati

Svim našim klijentima godinama unazad uvek smo savetovali da imaju aktivan paket pomoć na putu. To su paketi koji uključuju brze popravke na putu i šlep u slučaju kvara ili saobraćajne nezgode. Po jednoj godišnjoj ceni dobijate skup usluga koje koštaju dosta više.

Atlas pomoć na putu

Paketi pomoći na putu se toliko isplate da smo rešili da svakog ko registruje vozilo kod nas dobije na poklon Atlas 24/7 pomoć na putu.

Osiguravajuće kuće sa kojima sarađujemo

Kako bi vam omogućili veći izbor napravili smo saradnju sa 3 osiguravajuće kuće. To su: Milenijum, Generali i Dunav. Na vama je da izaberete kome ćete pružiti poverenje.

U ponudi su različite vrste osiguranja: osiguranje od autoodgovornosti, osiguranje putnika, putno osiguranje, osiguranje stakla, kasko osiguranje i zeleni karton.

Bilo koje osiguranje možete plaćati na rate putem administrativne zabrane ili čekovima građana, kao i kompletnu registraciju izuzev tehničkog pregleda.

Na našem sajtu možete pronaći još informacija vezanih za osiguranje vozila, tehnički pregled i registraciju. Ako imate nekih dodatnih pitanja stojimo vam na raspolaganju, kontaktirajte nas putem telefona ili formulara na sajtu.

Agencija za registraciju vozila Balkan 2001 na 2 lokacije: U Beogradu kod Ušća, Zemunski put 10, Staro Sajmište tel: 011 213 6642 i Šabac, Kralja Milutina 146, tel: 015 340 450

Pozovite nas kako biste bez brige vozili vaš automobil!